Menu główne:
Kraj pochodzenia: Brazylia
Nazwa: Bezkofeinowa
Kontynent: Ameryka Południowa
Aromat : 3/5
Cielistość: 2/5
Moc: 2/5
Ocena: 2/3 Dobra
Nuty smakowe: Owocowy, zrównoważony.
Opis: Łagodna, pozbawiona goryczki.
Kawa pozbawiona kofeiny na drodze wypłukiwania ziarna.
Kraj pochodzenia: Brazylia
Nazwa: Santos cs 17/18
Kontynent: Ameryka Południowa
Aromat: 3/5
Cielistość: 3/5
Moc: 3/5
Ocena: 2/3 Dobra
Nuty smakowe: Owocowy, zrównoważony.
Opis. Łagodna, pozbawiona goryczki.
Najlepsza z kaw brazylijskich z rejonu Sao Paulo
Kraj pochodzenia: Etiopia
Nazwa: Jimmach Grade 5
Kontynent: Afryka
Aromat: 5/5
Cielistość: 3/5
Moc: 1/5
Ocena: 3/3 Znakomita
Nuty smakowe: intensywny, lekko korzenny z akcentami winnymi.
Opis: Raczej łagodna, smak specyficzny i bogaty.
Ojczyzna kawy. Nazwa Jimmach pochodzi z rejonu, gdzie kawa Arabika rośnie dziko na wysokości ponad 1200 mnpm.
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Nazwa: Antiqua SHB Coban
Kontynent: Ameryka Środkowa
Aromat: 4/5
Cielistość: 3/5
Moc: 4/5
Ocena: 3/3 Znakomita
Nuty smakowe: czekoladowy, pełny, atrakcyjny, niebanalny.
Opis: Ziarno mocne i wspaniale zrównoważone.
Kawa uprawiana przez potomków Majów w rejonie wysp wulkanicznych i na znacznych wysokościach
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Nazwa: Maragogype "Elefant"
Kontynent: Ameryka Środkowa
Aromat: 4/5
Cielistość: 4/5
Moc: 2/5
Ocena: 3/3 Znakomita
Nuty smakowe: czekoladowy, słodki.
Opis: Smak delikatny, pikantny, czysty.
Maragogype najlepiej wychodzi w Gwatemali i Meksyku. Ziarno ok. 1,5 raza większe od przeciętnego.
Kraj pochodzenia: Indie
Nazwa: Malabar Monsuned AA
Kontynent: Azja
Aromat: 3/5
Cielistość: 2/5
Moc: 1/5
Ocena: 2/3 Dobra
Nuty smakowe: Łagodny, lekko czekoladowy.
Opis: Bardzo łagodna
Kawa poddawana wietrzeniu przez wiatry monsunowe, by uzyskać smak podobny do tego z czasów przewozów kawy żaglowcami z Indii do Europy.
Kraj pochodzenia: Indie
Nazwa: Plantation A
Kontynent: Azja
Aromat: 3/5
Cielistość: 3/5
Moc: 4/5
Ocena: 2/3 Dobra
Nuty smakowe: pikantny,pełny,gładki,orzechowy, słodki.
Opis: Smak dość mocny
Indyjskiej kawie wysokiej jakości nadaje się nazwę Plantation
Kawy indyjskie uważane są za bezkwaskowe.
Kraj pochodzenia: Kenia
Nazwa: AB EP
Kontynent: Afryka
Aromat: 4/5
Cielistość: 5/5
Moc: 4/5
Ocena: 3/3 Znakomita
Nuty smakowe: cytrynowa kwaskowość, czarnej herbata i czarna porzeczka.
Opis: Aromatyczna, przyjemnie ostra w smaku.
Jedna z najlepszych kaw na świecie
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Nazwa: Excelso
Kontynent: Ameryka Południowa
Aromat: 3/5
Cielistość: 3/5
Moc: 3/5
Ocena: 3/3 Znakomita
Nuty smakowe: jedwabisty, winny.
Opis. Mocna i dojrzała z akcentem orzechowym.
Bardzo wysokiej jakości zbierana na dużych wysokościach
Kraj pochodzenia: Kostaryka
Nazwa: Tarrazu La Pastora
Kontynent: Ameryka Środkowa
Aromat: 4/5
Cielistość: 4/5
Moc: 5/5
Ocena: 3/3 Znakomita
Nuty smakowe: cytrynowa kwasowość, nuta ciemnej czekolady.
Opis: Bardzo łagodna.
Tarrazu - ojczyzna najwyżej cenionej kawy kostarykańskiej uprawianej na glebie wulkanicznej powyżej 1500 m n.p.m.
Kraj pochodzenia: Kuba
Nazwa: Altura Lavado
Kontynent: Ameryka Środkowa
Aromat: 4/5
Cielistość: 3/5
Moc: 3/5
Ocena: 3/3 Znakomita
Nuty smakowe: owocowe, cygarowe, dymne , przypraw i orzechów.
Opis: Łagodna, wyrazista.
Uprawiana na małych plantacjach, na stokach gór i na niewielkich wysokościach. Zbierana ręcznie.
Kraj pochodzenia: Nikaragua
Nazwa: SHG 20 scr Sultan
Kontynent: Ameryka Środkowa
Aromat: 3/5
Cielistość: 3/5
Moc: 2/5
Ocena: 3/3 Znakomita
Nuty smakowe: owocowe, słodkie
Opis: Łagodna, silnie aromatyczna.
Należy do czołówki światowej
Kraj pochodzenia: Peru
Nazwa: HB MCM Grade 1
Kontynent: Ameryka Południowa
Aromat: 4/5
Cielistość: 3/5
Moc: 2/5
Ocena: 1/3 Zadowalająca
Nuty smakowe: winny, czekoladowy.
Opis. Zrównoważona, z cenioną kwakowością.
Produkowana na małych działkach chłopskich, uprawiana bez nawozów i pestycydów